ПРОФ. ДР СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ: ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ ИЗ БУЏЕТА 650 МИЛИОНА ДИНАРА

4

За предшколске установе, дечја игралишта, саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства, куће и станове за младе брачне парове, као и ХПВ вакцине, из буџета је издвојено 650 милиона динара.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славића Ђукић Дејановић потписала је уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике са представницима 88 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на Јавном позиву.

„Данас је изузетан дан, јер већ четврту годину за редом додељују се субвенције за јединицама локалне самоуправе за мере популационе политике. Имамо прве почетне добре резултате и на то можемо сви бити поносни. Тема популационе политике је била само за научне кругове, до пре четири године. Од тада је Влада Републике Србије покренула низ мера, како би дошли до што већег броја наших суграђана“, казала је Ђукић Дејановић.

Највише средстава, како наводи, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа. На тај начин, објашњава, створиће се услови за проширење капацитета, како би се смањиле листе чекања у вртићима широм земље.

„Почетна мала радост је та, што једино у нашој земљи у прошлој години је рођено 341 беба више, у поређењу са десет земаља из региона са којима правимо аналогне анализе, дошло до повећања броја новорођених беба“, истакла је министарка.

За набавку медицинске опреме за опремање одељења гинекологије и педијатрије, како наводи, опредељено је око 79 милиона за 31 јединицу локалне самоуправе, као и 29 возила за потребе патронажних служби, у износу од око 77 милиона динара.

У 58 локалних самоуправа, како каже, суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од скоро 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за изградњу кућа и станова за младе брачне парове.

„Конкуренција је била велика. Комисија је констатовала велику креативност и све су нас одушевили пројекти и овим путем честитам свим локалним самоуправама. Документовани су приоритети и то су оне породице које немају децу, или имају само једно, како би се повећао број чланова, јер ће се на тај начин директно утицати на популациону политику“, каже министарка.

На јавни позив стигле су 123 пријаве, које је поднело 120 општина. На основу листе рангирања и вредновања пројекта суфинансираће се пројекти 88 локалних самоуправа и то: 26 у Војводини, 38 у региону Шумадије и Западне Србије и 24 у Јужној и Источној Србији.

Посебну пажњу привукли су следећи пројекти: Библиобус у Алексинцу – Минибус претворен у бибилиотеку, опремљен књигама и литературом који ће обилазити села. Лични пратиоци у Лапову – Помоћ родитељима у чувању, анимирању и едукацији деце са сметњама у развоју. Сепарација није секирација у Чачку – једном месечно ће родитељи моћи да оставе децу у вртићу на ноћење.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић том приликом је рекла, да се захваљујући мерама популационе политике, бројни суграђани вратили у ту општину.

„Имамо и сервис пеглања веша за самохране родитеље и за породице са старијим члановима. Обновили смо и дечије игралиште. У клубовима пензионера, сада баке и деке окупљају своје унучиће. У Шведској сам затекла да неке мере који они спроводе, реализујемо и ми у Сомбору“, рекла је Голубовић.

Нови Сад ће добити ХПВ вакцине, које су ефикасна заштита младих у репродуктивном периоду у циљу спречавања карцинома грлића материце.

Општина Лапово ће од сада имати инклузивно игралиште на којем ће се деца са сметњама у развоју играти боље и безбедније.

У Рачи ће бити организована бројна културна мултиетничка едукативна дешавања, односно организовање културно-уметничког програма у руралним месним заједницама, уз промовисање културне баштине Шумадије.

Извор: Танјуг

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>