ИВИЦА ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ШВАЈЦАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: СОЛИДАРНОСТ И ПОДРШКА У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ

22

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Швајцарске Кoнфедерације Игнациом Касисом поводим ситуације изазване пандемијом корона вируса.

Министар Дачић је пренео изразе солидарности и подршке грађанима Швајцарске, изразивши уверење да ће Швајцарска успешно пребродити овај тежак период.
Информисао је министра Касиса о ситуацији у Србији и мерама које Влада Србије предузима у настојању да спречи ширење вируса и заштити становништво, а које су донете у складу са проценама Светске здравствене организације, објаснивши да се једна од мера односи се и на забрану, односно ограничење уласка у Србију држављана Швајцарске, из кантона Тићино, који је најпогођенији вирусом.
Изразио је наду да ће Швајцарска, као и министар лично, као лекар, имати разумевања за овакве одлуке Владе Републике Србије, имајући у виду опасност неконтролисаног ширења вируса.

Министар Касис се захвалио на позиву и подршци Србије у овим тешким тренуцима и понудио помоћ Србији, имајући у виду да се од недавно и она суочава са овом опаком болешћу.
Обавестио је министра Дачића да је упознат са мерама које је Влада Републике Србије донела и подвукао да борба против вируса захтева заједничке напоре и координацију активност, те је у том смислу замоли да швајцарску страну редовно информишемо о мерама које предузимамо.
Имајући у виду бројност српске дијаспоре у Швајцарској и предстојеће празнике, интересовао се да ли забрана уласка у Србију постоји и за њих.
Министар Ивица Дачић га је информисао да се забрана не односи на наше грађане, али да је Влада дала препоруку нашим држављанима у иностранству да у што мањој мери долазе у Србију, нарочито из земаља, односно са подручја која су најпогођенија вирусом, све док се епидемија не заврши.

Министри су се договорили да остану у сталном контакту како би се решавали сви проблеми који се појаве у спровођењу мера које обе државе спроводе у борби против епидемије.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>