ИВИЦА ДАЧИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ЛОВ – ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НАРОДА ЗАПАДНЕ АФРИКЕ

IVICA DACIC

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању изложбе „Лов – обичаји и веровања народа западне Африке“:

„Ваше Екселенције,

Даме и господо,

Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што сам позван да отворим изложбу „Лов – обичаји и веровања народа западне Африке“, којом је јавности представљен део ловачке збирке некадашњег југословенског амбасадора у Малију и Гани и оснивача Музеја, др Здравка Печара.

Као некада Југославија и Република Србија наставља политику пријатељства са земљама афричког континента. На ову чињеницу смо веома поносни. Одувек смо подржавали борбу братских, пријатељских афричких народа за независност и слободу, што су врховни идеали и Србије и српског народа. Познато је да је наша земља кроз историју дала многобројне жртве у борби за очување слободе. Заједничка борба са народима Африке за правду и равноправност била је највидљивија у активностима Покрета несврстаних земаља, што је платформа у оквиру које и данас сарађујемо.

Тадашња Југославија је била у групи држава које су прве пружиле подршку легитимној, антиколонијалној борби афричких народа и међу првима је признавала независност афричких држава. Слободарски дух и борба за правду и правичност у међународним односима, који, нажалост, често изостају у савременом свету, а чега смо сведоци, наша су најјача веза. То је нешто што нас спаја и што нам нико не може одузети.

Са задовољством могу да констатујем да су наши афрички пријатељи, такође, препознали борбу коју Република Србија води за очување свог територијалног интегритета и суверенитета, у чему имамо њихову подршку. Недавно је још једна велика афричка земља, Гана, повукла признање једнострано проглашене независности Косова. Од укупно 17 земаља, Гана је десета афричка држава која је то учинила и са задовољством истичем да две трећине земаља афричког континента подржава Републику Србију у очувању своје територијалне целовитости. Наставићемо да сарађујемо са нашим афричким пријатељима и да градимо стратешка партнерства у чијој основи је мирољубива и одмерена спољна политика заснована на поштовању међународног права и основних начела Повеље Уједињених нација.

Република Србија настоји да додатно јача билатералне и економске везе са читавом афричким континентом. Заинтересовани смо за успостављање ближих контаката и на осталим пољима, а посебну пажњу придајемо образовању и културној сарадњи. Желимо да афрички студенти своја академска знања стичу у Србији, да упознају нашу земљу и да овде остваре дуготрајна и нераскидива пријатељства. Дозволите ми да вас обавестим да је Влада Републике

Србије кроз програм „Свет у Србији“ определила 200 стипендија за стране студенте, од којих је највећи број за оне који долазе из Африке. Наставићемо да развијамо и подржавамо и сарадњу у области културе, а подсетићу вас да се у нашој земљи редовно одржава и манифестација Дани Африке, те да је Влада Републике Србије донела одлуку којом је 25. мај проглашен Националним даном пријатељства са Африком.

Желео бих још једном да поновим да ми је велико задовољство што имам прилику да отворим ову изложбу и да вас позовем да заједно уживамо у изложеним експонатима из Ловачке збирке Музеја афричке уметности.

Хвала на пажњи.

Живела Србија, живела Африка!“

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>