ИНТЕРВЈУ ДИЈАНЕ РАДОВИЋ ЗА КАРАКТЕР: СOЦИЈАЛИСТИ СУ СПРЕМНИ ДА И ДАЉЕ УЧЕСТВУЈУ У НАПРЕТКУ СРБИЈЕ

Screenshot_20200909_132819-1

Дијана Радовић, потпредседница социјалистичке омладине Србије и посланица у парламенту , која је први пут у скупштинским клупама, истиче да има и оних који нису учествовали на изборима, а сада желе да споља руше и дискредитују глас народа. Демократија, како сам ја учила на факултету, јесте управо воља народа, дакле воља већине, а не диктатура мањине

Како бисте окарактерисали парламент, од увођења вишестраначја у Србији до данас?

Увођењем вишестраначја у Србији започео је транзициони период кроз који су прошле све социјалистичке земље. То је увођење парламентарне демократије, односно гласа народа у наш политички систем. Србија и српски парламентаризам су у ових 30 година вишестраначја, пролазили кроз различите фазе, посебно парламент као највиши орган законодавне власти. Имали смо и различите изборне системе. Као политиколог сам о томе и учила, а оно што је за мене као младог човека и социјалисту важно, јесте да парламент ужива углед међу грађанима који су посланицима дали поверење и да доноси законе који су најбољи за наше друштво.

Шта добија парламентарни живот Вашим уласком у Скупштину Србије?

Имала сам част да будем на листи СПС и изабрана за народну посланицу. Председник СПС Ивица Дачић пружа шансу нама младима, верује у нас и наша знања и сматра да треба да учимо од наших старијих колега који имају драгоцено парламентарно искуство. У том смислу се парламент подмлађује. Али није младост сама по себи предност, ако није праћена озбиљним радом и континуираним развојем личности. Трудићу се да одговорим овој часној дужности и даћу све од себе да мој парламентарни рад буде успешан.

Имате ли стратегију како ћете се понашати и деловати у Скупштини?

Члан сам посланичке групе СПС, која је један организован и вредан тим. Спроводимо политику наше партије која брине о социјалној правди и једнаким шансама, која се залаже за бољи живот, за Србију као угледну и снажну државу коју поштује свет. Ми смо државотворна партија и никада нисмо били, нити ћемо бити, деструктивни. Ја лично ћу се трудити да будем креативна и активна.

Можете ли да претпоставите – за коју владу или ког премијера ћете гласати?

О томе каква ће се влада формирати – одлучиваће лидер СНС, као највеће парламентарне странке, али знам да смо ми спремни да и даље учествујемо у напретку Србије, у очувању Косова и Метохије и јачању међународног угледа. Наравно да ћу гласати за ону владу која по мишљењу СПС буде континуитет ових вредности за које се ми као партија залажемо.

За којим политичарем жалите што на протеклим изборима није ушао у Скупштину?

Ни за једним политичарем који није у парламенту не бих имала зашто да жалим. Воља народа је исказана на изборима и у парламент су ушле странке и политичари којима је народ дао поверење. Има и оних који нису учествовали на изборима, а сада желе да споља руше и дискредитују глас народа. Демократија, како сам ја учила на факултету, јесте управо воља народа, дакле воља већине, а не диктатура мањине. На парламентарним изборима, свако је имао своју политичку шансу, а како су је партије и политичари искористили – то је до њих.

Извор и фото : Карактер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>