ИНТЕРВЈУ БРАНКА РУЖИЋА ЗА ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: ОЧЕКУЈЕМ ОБНОВУ СПС-А ПРЕ И ПОСЛЕ ИЗБОРА

2

Сарадња лидера социјалиста и напредњака је гранитно чврста и даје добре резултате, каже министар државне управе и локалне самоуправе.

СТРАТЕШКА опредељеност СПС јесте сарадња са СНС у вези са свим виталним државним циљевима и у пракси се види да су нам Србија и интерес њених грађана на првом месту. Модел изласка на изборе зависи искључиво од критеријума достизања што бољег и већег заједничког капацитета за наставак позитивних реформи. Уз наравно, драгоцене специфичности и квалитативне нијансе које носи коалиција око СНС и коалиција СПС-ЈС.

То у интервјуу за „Новости“ каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник СПС. Иако ће СПС и СНС на изборима ићи на две листи, Ружић наводи да није искључено да ће понегде на локалном нивоу наступити удружено.

* Верујете ли да ће после избора поново бити формирана владајућа коалиција у којој ће бити и СПС?

– Аксиом и константа у новијој политичкој историји Србије је то да СПС симболизује државотворност, борбу за идеал друштва социјалне правде, доприноси у великој мери политичкој стабилности и својим кадровским потенцијалом и тродеценијским искуством представља „политички кишобран“ за многе успешне државне циљеве. Елементарна култура и васпитање налажу да се најпре заврше избори, а након тога да појединачно најјача опција покрене иницијативу за формирање нове владе.

* Очекујете ли да ћете ви бити део и будућег министарског тима?

– Персонални састав сваке владе свакако јесте магнет за медије и до формирања нове многи знани и незнани ће продефиловати по новинским ступцима као кандидати, али то је само својеврсна „забава милиона“ и борба за тираж. Зато немам манир да то коментаришем. Притом избори још званично нису ни расписани.

* Постоји ли било какав сукоб између СПС и СНС због којег би будућа сарадња могла да буде под знаком питања? У последње време поједини функционери СНС „прозивали“ су Дачића…

– У стратешкој равни сарадња два председника и наше две странке је гранитно чврста и даје врло јасне и позитивне резултате у свим сферама друштвеног, политичког, безбедносног и привредног живота наше земље. То је, по мом мишљењу, најважније, и заиста нисам приметио у јавности било коју врсту озбиљне аргументоване критике, али чак и да има спорадичних прозивки на рачун председника Дачића, стари политички асови врло добро знају да то само подиже његов рејтинг, са које год стране да критика долази.

* Планирају ли и социјалисти велику чистку кандидата на изборним листама?

– СПС је велика породица, сви радимо као тим, имамо квалитетне, посвећене и вредне кадрове, не бавимо се чисткама, али свакако очекујем генерацијску обнову, и на овим републичким, покрајинским и локалним изборима, као и на партијским изборима након априлског изборног циклуса.

* На челу сте реформе која треба да нам смањи нервирање када дођемо на шалтер неке општине. Колико је стање промењено на локалу?

– Пре свега, грађани више нису у обавези да нам доносе документа која ми, као управа, већ поседујемо, коначно смо боље умрежени и одговорност је на нама да те папире прибавимо. То смо, уместо грађана, до сада учинили више од осам милиона пута. Осим тога, дигитализовали смо многе услуге како би грађани, ако желе, неке послове обавили и од куће. Тако смо електронски пријавили више од 280.000 новорођених беба, уписали око 48.000 деце у вртић…

* Колико локалне самоуправе могу да испрате све обавезе које реформа намеће?

– Нажалост, општине се боре са деценијама нерешаваним проблемима који их коче да своје капацитете усмере на нове, модерне промене и морамо то донекле да разумемо. Зато смо одлучили да им у 2018. са 320, у 2019. са 490 и ове са 520 милиона динара помогнемо да прошире капацитете вртића, да уреде домове културе, спортске стадионе, тргове, уведу е-управу у свој рад. Али и да уведу јединствена управна места како се грађани више не би шетали од институције до институције већ да све послове заврше на једном месту. Тако смо пре три године определили 52, прошле 45 и ове 30 милиона динара да отворимо у 19 места овакав простор.

 

ГРАЂАНИ СЕ ВИШЕ ПИТАЈУ

* КОЛИКО се грађани питају о новим прописима и пројектима?

– Један од основних принципа реформе јесте већа отвореност управе, што смо и у законе увели као обавезу свих нас. Грађани могу да мењају сад и „прве руке“ нових закона, питају се у шта да њихова локална самоуправа инвестира и слично. Многе општине и градови раде и више од тога. Ужице је на пример дало грађанима да одлуче шта ће са пет милиона динара добијених од пореза на имовину, па су тако финансирали 13 паркова, игралишта и сличних пројеката у чијим радовима су и сами грађани учествовали.

Извор: Вечерње новости

Фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>