ИНТЕРВЈУ БРАНКА РУЖИЋА ЗА “АЛО“: МОГУ ДА БУДЕМ И ВРАТАР У СПС

4

„Неважно ми је да ли ћу остати потпредседник СПС-а. Што се мене лично тиче, могу да будем и вратар, јер је много важнија препознатљивост и учинак онога ко промовише политику него сама функција“, поручио је у интервјуу за „Ало!“ Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер социјалиста, одговарајући на питање да ли ће остати на високој функцији у тој партији.

На пролеће ћемо имати изборе, а у СПС-у још нису именовани потпредседници странке, како то коментаришете?

– СПС је, да се други не увреде, једина традиционална политичка партија која је и даље релевантна у трасирању свих друштвених процеса у Србији. Ми смо на конгресу изабрали председника Ивицу Дачића, летос смо изабрали председника Извршног одбора Владана Заграђанина. Очекујем да у следећих десетак дана, на седници Главног одбора коју ће заказати председник Дачић, буде предложен и састав Председништва и да се изабере састав Извршног одбора, као главног оперативног органа, који ће кормиларити изборном кампањом. Стање је редовно и у материјалном смислу захваљујући руковођењу председника Извршног одбора, који је доста ствари довео у ред. Добро је кад имате доброг домаћина у кући, а Заграђанин је показао да има таленат и за то.

Дачић је најавио перестројку у СПС-у…

– Перестројка је потребна. Мислим да у једном делу може да се односи на кадровско оплемењивање СПС-а, притом не искључиво на подмлађивање, јер у свакој старосној доби имамо квалитетних људи који треба да добију шансу. Добитна комбинација јесте спој младости и искуства.

Да ли ће опстати коалиција социјалиста и Јединствене Србије, на чијем челу је Драган Марковић Палма?

– Приче да нећемо сарађивати са Јединственом Србијом су пусте жеље неких који би то волели.

Било је несугласица на релацији СПС-СНС, појединци из табора напредњака упућивали су критике на рачун социјалиста. Каква је сарадња у владајућој коалицији?

– Одлична! Највиши ниво стратешке сарадње, који је форматиран одличним односом Ивице Дачића и Александра Вучића, гаранција је стратешке сарадње у којој ми као млађи брат својим кадровским потенцијалом дајемо максимум како би се реализовали стратешки циљеви Владе Србије и свих трасираних праваца које председник Вучић опредељује као доминантно важне за Србију. Важно је да знамо да је у претходних 30 година СПС, по мени, једина политичка партија која може да се похвали да су све релевантне политичке снаге у неким периодима наше новије политичке историје желеле да остваре сарадњу са нама јер смо били потребни Србији, па самим тим и њима, сходно нашој државотворној оријентацији. Многи нас не воле и то је природно, многи чак имају комплексе од нас. Да нас воле не морају, али ред је да нас поштују.

Ко има комплексе од СПС-а?

– Ти који имају ће се препознати. Нисам на страни деструкције, увек сам био на страни креације, тако да ме то не интригира.

Сергеј Трифуновић, лидер ПСГ-а, често помиње СПС, шта ви мислите, због чега је тако?

– Зависи од тога да ли нас помиње са Балија или неког другог егзотичног места… Он је један феномен, јединка, која из формата једног релативно успешног глумца покушава да пређе у формат неозбиљног политичара. Чини ми се неуспешно. Његово легитимно право је да критикује, али вокабулар који користи, по мени, није на нивоу озбиљног политичког лидера.

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију најавио је бојкот избора, како то коментаришете?

– Када зацементирате своју политичку судбину једним непромишљеним актом објаве бојкота пре него што су избори расписани, онда сте осуђени да постанете или останете „друштво мртвих песника“ на политичкој сцени. Апелујем чак и на те тврдокорне бојкоташе да размисле да ли им је то паметно, јер је очигледно да би желели да дођу на власт неким другим путем, недемократским, а то у једној демократској држави није могуће. Мислим да је часније и поштеније да изађу на мегдан и покажу свој програм и политику, имају шансе да остваре солидан резултат и освоје око десет процената гласова.

Да ли коалиција СПС и ЈС може да освоји десет одсто гласова?

– Наш потенцијал је до 15 процената и борићемо се да постигнемо што бољи резултат и на парламентарним, и на локалним, и на покрајинским изборима.

У медијима су се појавиле спекулације да СПС и СНС у Војводини не сарађују баш најбоље.

– Не бих се сложио да не сарађују добро, сарађују одлично. Увек постоје теме за разговор о којима се треба договорити. Руководства наше две партије у Војводини имају плодотворну сарадњу и мислим да је то најважније. Уколико има нијансираних кашљуцања, то је нешто што је природно у свакој породици, па и у коалицији.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>