ГОСТОВАЊЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА У ЕМИСИЈИ “ЋИРИЛИЦА” ТВ ХЕПИ: ШТО МАЊЕ СВАЂЕ, ШТО ВИШЕ ЈЕДИНСТВА

1

У емисији “Ћирилица” су, поред министра спољних послова Ивице Дачића, гостовали историчар и бивши амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић и глумица Ивана Жигон.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да ће и ове године бити још повлачења признања Kосова.

Kада смо кренули у дипломатску офанзиву 117 земаља је било признало Kосово. Сада је та бројка на 97, рекао је Дачић у емисији „Ћирилица“ на ТВ Хепи и подвукао да је лоше било што нисмо имали дипломатске односе са неким земљама.

Министар додаје да је Мариника Тепић направили велики проблем када је причала да је Србија плаћала појединим земљама да би повукли признање Kосова.
Дачић је оценио да је година за нама била тешка на многим пољима, и то не само за Србију, већ у међународним односима, где је било тектонских поремећаја.

Он је навео да је у свету забележено много промена – САД и ЕУ више нису на истој страни, јер су по многим питањима на различитим странама, САД су схватиле да им је Kина главни супарник, дешавао се Брегзит, трансформација ЕУ.

И у оваквом свету, ми смо тражили место за нашу Србију, нагласио је Дачић.
Руси ће прихвати свако решење које је прихватљиво за Србији, децидно тврди српски министар спољних послова Ивица Дачић .
– Онај ко ради на томе да ми нарушимо односе са Русијом ради на томе да нам одсече грану на којој стојимо – додаје министар. Министар спољних послова Ивица Дачић уверен је да је Владимир Путин пријатељ наше земље.- Да је Путин и његова гарнитура била на власти у Русији 1999. године НАТО сигурно не би бомбардовао Србију – подвукао је Дачић.

Анализирајући данашњу политику Мила Ђукановића, министар Ивица Дачић је цитирао изјаве садашњег председника Црне Горе.
– Ђукановића је 1990. године изјављивао да су Црногорци поносни на српско порекло и црногорску државност – навео је Ђукановићеве речи лидер СПС.
Црногорци су део српског народа који живи у Црној Гори. Ово је подвукао Славенко Терзић, екс амбасадор Србије у Москви, а на њега се надовезао и српски министар спољних послова Ивица Дачић, који је цитирао краља Николу, тачније његов говор из новембра 1913. године.
– Храбре војске, две српске војске спојиле су се. Српство на југоисточном Балкану ослобођено је- навео је краљ Никола и подвукао да има српско срце.
Мило Ђукановић све ради данас да би се одржао на власти јер је свестан да не може да добије српске гласове.

Напомиње да у Црној Гори Срби добијају отказе јер су Срби и само зато што се изјашњавају као Срби. Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, у прилог овој констатацији показује и званичне податке.

– Циљ је да на следећем попису буде што мање Срба, а 2003. године их је било 32 посто, а сада 29 посто. А само њих пет одсто ради у државној администрацији. Добијају отказе када се изјасне као Срби. Па и брат мог шефа обезбеђења, који је из Бијелог Поља, добио је отказ јер се изјаснио као Србин. То је прогон српског народа – објаснио је министар.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је говорио о притисцима на Србе.
– Ми морамо да поставимо наш циљ. Наш циљ је да заштитимо српски народ, да имају право на свој идентитет, да се слободно изражавају као Срби где год да су на свету.
Министар спољних послова Србије, између осталог је навео да Црногорска партија у Србији подржава Закон о слободи вероисповести, који је недавно усвојен и због чега је избио бунт народа у Црној Гори.
– Може та партије мене да критикује. Али прво мора да критикује Ђукановића. Е онда могу да се сложим – објаснио је Дачић.
Министар сматра да Црногорци у Србији протежирају своје људе.
– То су агентуре црногорског режима у Србији. Србију сматрају кравом музаром. Они су извели великоцрногорску агресију на Дедиње – додаје Дачић.

Министар Ивица Дачић се осврнуо и на срамни потез Југа Лазовића, сина прослављеног глумца Данила Лазовића. Лазовић млађи, рукометаш и члан репрезентације Црне Горе, славио је прексиноћ победу своје репрезентације над Србијом у рукомету машући зеленом фашистичком заставом.
– Његов отац Данило Лазовића је подржавао Србију, бранио је Радована Kараџића. А његов син Југ игра за репрезентацију Црне Горе јер му је мајка са Цетиња. Он је рођен у Београду. Kада није успео у Србији отишао је у Подгорицу. Све је то у реду. А сада је махао зеленом заставом што је била комитска застава. Фашистичка застава. А, Југ Лазовић сигурно има и српско држављанство – навео је Дачић.

Министар је подвукао да се нико из претходних власти није сетио да отвори конзулат Србије на северу Црне Горе.
– Све су тамо Срби, а нико се раније није сетио да треба да отвори конзулате – додао је Дачић.

Ивица Дачић, српски министар спољних послова, оценио је да је година за нама била тешка на многим пољима. И то не само за Србију, већ и у међународним односима, велики тектонски поремеђаји у односима.
– Посета Маркона је свакако обележила дипломатски 2019. Ту су и посете Путину, долазак руског председника у Београд – објаснио је Дачић.
Он је навео да је и свету забележено много промена. И у оваквом свету ми смо тражили место за Србију – наводи Дачић.
Вечерас славимо дочек Српске нове године и увек је дипломатски пријем  13. јануара.

Што мање свађе, што више јединства. Немој да хранимо наше непријатеље.
Ово је поручио у шеф дипломатије Ивица Дачић у честитци за Српску нову годину грађанима Србији.
Он је гостујући у емисији „Ћирилица“, после честитке, цитирао Његоша:
– Брат је мио које вере био!

Извор: Тањуг и ТВ Хепи, фото: ТВ Хепи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>