ГОСТОВАЊЕ ГОРАНА ТРИВАНА НА РТС: ХОЋЕТЕ ЛИ ЧИСТ ВАЗДУХ, ИЛИ ДА ВОЗИТЕ СА ЕВРО 3 МОТОРИМА

4

Министар заштите животне средине Горан Триван каже за РТС да је на хитном састанку у Влади Србије договорено да се предузму мере поводом загађеног ваздуха у више градова у Србији. Хоћете ли чист ваздух, или да возите са евро 3 моторима, упитао је Триван грађане.

Горан Триван је рекао да се на састанку у Влади разговарало о узроцима загађења ваздуха и мерама које треба да се предузму.

На питање да ли ће бити предузете конкретне, краткорочне мере као што се ради у Сарајеву и Северној Македонији, Триван је одговорио потврдно.

Каже да се, ипак, није разговарало о конкретним мерама, али да је направљена група која ће предлагати решења.

Коментаришући објаве да је Београд међу најзагађенијим градовима на свету, Триван је рекао да то зависи од методологије.

„Смета ми када се каже да је Београд најзагађенији, није најзагађенији, али јесмо загађени“, истакао је министар.

Министар истиче да су подаци о квалитету ваздуха транспарентни и да сви на сајту Агенције за заштиту животне средине могу да их виде.

„Свако ко хоће да види податак о загађености, може видети на сајту Агенције и то је важно, јер не треба да пренебрегавате чињеницу да се информације о квалитету не крију и свако ко хоће тумачење може да га добија“, рекао је Триван.

Најавио је да је договорено да институције грађанима дају упутства како да се понашају у случају загађења.

Пре него што је дошао на позицију министра, Триван је био градски секретар за заштиту животне средине. На питање да ли је тада Београд имао стратегију, Триван је рекао да је 2016. израђен План квалитета ваздуха.

У протекле четири године угашене су 22 индивидуалне котларнице, увезено је 90 аутобуса са евро 5 мотором, четири трактора са горивом које не загађује, као и шест електричних аутобуса.

„То је добар почетак и важно је да се настави са увођењем електричних аутобуса, тролејбуса, а ако су возила на угљоводоник, она морају бити са евро 5 или евро 6 мотором“, рекао је министар.

Министар је критиковао локалне самоуправе јер немају израђен план и не контролишу предузећа која загађују животну средину. Навео је и да нема довољно инспектора, али да је о томе претходних дана разговарао.

Грађанима који имају кућне котларнице поручио је да треба да користе енергенте који нису токсични и не загађују ваздух, а да ће држава чинити све што може да им помогне.

„Хоћете ли чист ваздух, или да возите са евро 3 моторима, хоћете ли ложити своје пећи на употребљена уља, што је канцерогено, и гуме, или то неће чинити?“, упитао је Триван.

Закључио је речима да његово министарство не треба да буде на тапету јер ради на томе да се побољша стање у животној средини. Добра ствар је, каже, што је тема животне средине добила на значају.

„Мали буџет, пуно неразумевања, али добра ствар је што се дигла јавност, грађани и новинари нам помажу да ова тема добије на значају“, закључио је Триван.

Извор: РТС

фото: Курир

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>