ДУШАН БАЈАТОВИЋ: ЗА РЕСТРУКТУРИРАЊЕ СРБИЈАГАСА НЕ ТРАБА НАМ ММФ

IMG_5933

У време када је Србијагас преузимао своје дужнике и правио губитке, на истом овом форуму Бајатовић је назван државним тајкуном „зато што сам преузимао више компанија него цео приватни сектор“. Сада Србијагас прави добит, а за прошлу годину биће око 4,2 милијарде динара, али како каже Бајатовић зато што држава тек треба да плати изградњу гасовода Турски ток кроз Србију. Бајатовић тврди да за реструктурирање јавних предузећа, па ни Србијагаса нису потребни ни Светска банка ни ММФ.

„Питао сам их и нису знали да ми објасне како да послујем позитивно, ако купим гас за два динара, продам га за један и још не наплатим 30 одсто потраживања“, описао је своје муке Бајатовић док се преко цене гаса водила социјална политика.

„О реструктурирању можемо да причамо када наш оснивач каже да не треба да водимо социјалну политику, да држимо запослене, наплаћујемо гас. Кад су ми ослободили руке, па смо спречили да краду гас, кад смо кренули да наплаћујемо, да тражимо банкарске гаранције променило се све“, објашњава Бајатовић додајући да је отписом 1,2 милијарде евра дуга према држави ова фирма очистила све билансе и да нема ниједну доспелу, а неплаћену обавезу. Мада тога и даље има у јавним предузећима, па и сам Бајатовић каже како „ЕПС има три пута више запослених него што треба“ или „ако се превише испумпава новца из јавним предузећа, поготово локалних“.

Он је додао и да је Србијагасу више значило што може да узме кредит од 70 милиона евра на седам година по 1,25 одсто него све реформе што су предлагали ММФ и Светска банка.

Извор: Данас

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>