ДАЧИЋ: „СИЈЕРА ЛЕОНЕ ЈЕ 18. ДРЖАВА КОЈА ЈЕ ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. KОСОВА“

Ивица-Дачић-Весна-Лалић-РАС-

„Сијера Леоне повукла је признање Kосова као независне државе“, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић који се налази у званичној посети тој земљи.

„Са посебним задовољством могу да покажем ноту од Министарства спољних послова у којој се наводи да Сијера Леоне повлачи признање Kосова као независне државе и поштоваће резултате до којих се дође у дијалогу, уз посредовање ЕУ и УН-а“, истакао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да тренутно, од 193 чланице УН-а, 92 земље признају независно Kосово, 96 земаља не признаје Kосово, док се пет земаља налази у флуидном ставу, односно углавном признају Kосово, али више не гласају за Kосово.То значи да Kосово више нема већину у УН-у“, рекао је министар Дачић.

Нагласио је да је ово „отпризнавање“ независности Kосова од посебне важности за Београд и подсетио да је Сијера Леоне била међу првим државама која је признала независност Kосова 2008. године.

Министар Дачић је рекао да је у Фритауну имао успешне разговоре са председником Републике, да је договорено да се билатерални односи, који су годинама били у застоју, унапреде.

„Председник је и дао налог Министарству спољних послова Сијера Леонеа да преиспутају свој став о признању Kосова“, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да се очекује посета председника Сијера Леонеа у јуну, пре чега ће у Србију доћи и министарка спољних послова, како би припремила посету.

Сијера Леоне, која се налази у западној Африци на обали Атлантског океана, 18. је држава која је повукла признање Kосова.

//youtu.be/sIgaiafcuyE

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>