АНТИЋ У КАНАДИ: У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ОЗБИЉНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У РУДАРСТВУ

777444

Министар рударства и енергетике Александар Антић предводи делегацију наше земље на највећем рударском скупу на свету „Пидак“ (ПДАЦ) у Канади, са којег поручује да Србија у наредном периоду може очекивати озбиљне инвестиције у рударство.
Уз подршку Канадско-српске привредне коморе (Цансее), амбасаде Канаде у Србији као и српске амбасаде у тој земљи, делегација наше државе је и ове године присутна на „Пидаку“ (ПДАЦ), највећем рударском скупу у свету који окупља све највеће светске рударске компаније.
У питању је форум на којем се разговара о будућности рударства у свету, најновијим технологијама рударења, а где Србија има своје место и где је препозната као једна од држава која има велики потенцијал да развија свој рударски сектор, каже министар Антић.
Једна од тема на форуму био је и Западно-тетијански географски појас, а министар Антић истиче да су на скупу представљени значајни потенцијали рударства у Србији.
„За мене је изузетно значајно да људи из тог бизниса препознају Србију као добро место за улагање, препознају Србију као земљу која је политички стабилна, која има потпуно предвидив оквир за инвестиције и као земљу у коју они желе да дођу и да буду део наших развојних пројеката“, наводи Антић.
У Србији у овом тренутку има око 160 истражних поља на којима истраживања обавља око 100 компанија, а више од једне трећине су стране компаније.
„То говори да оне верују у Србију, да знају да је Србија добра дестинација“, каже Антић.
Подсећа на податак да је у 2019. години, само у истраживања у сектору рударства, инвестирано око 140 милиона долара.
То говори, напомиње, да је Србија на добром путу и да у наредном периоду можемо очекивати, како је рекао, озбиљне инвестиције у рударство.
Пред стручном али и пословном јавношћу на скупу у Канади наша земља је представила, између осталих, и пројекте Чукару Пеки и Јадарит.
Ови рударски пројекти су, према речима ресорног министра, препознати у свету као пројекти „светске класе“.
Антић се са делегацијом из Србије састао и са канадским министром за природне ресурсе и рударство Шејмусом Ореганом са којим је, како је рекао, имао добре разговоре.
„Канада је заиста у рударском смислу светски гигант, можда и ‘број један’. То је држава од које можемо много тога да научимо. Сложили смо се да ће рударство, пре свега зелено, одговорно рударство, дати кључни допринос у новим светским развојним политикама. Одрживи развој, ‘грин дил’, све то мора бити базирано пре свега на минералима који ће омогућити развој тих најсавременијих технологија“, рекао је Антић.
Канада је, наводи, по том питању лидер у свету али је, додаје, и Србија врло атрактивна.
„Србија са својим бакром, Србија сутра са својим литијумом, имаће место у свим тим процесима. Изузетно је значајно што Србију препознају на том нивоу тако велике и снажне економије и рударске земље као што је Канада“, навео је Антић.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>