АНТИЋ СА ТУРСКИМ МИНИСТРОМ ЕНЕРГЕТИКЕ ФАТИХОМ ДОНМЕЗОМ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ПРОЈЕКТА ТАНАП У ТУРСКОЈ

2

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Ипсали, са турским министром енергетике и природних ресурса Фатихом Донмезом. Након састанка, Антић је казао да је Турска реализовала велики пројекат – изградњу ТАНАП-а, гасовода дугачког готово 1850 км. Он је подсетио да је циљ пројекта ТАНАП да се природни гас који се производи на два гасна поља Шах Дениз у Азербејџану и у области Каспијског мора, допреми у Турску и Европу. Тај пројекат заједно са гасоводом „Јужни Кавказ“ и Транс-јадранским гасоводом ТАП, сачињава „Јужни гасни коридор“, укупног капацитета 16 милијарди кубних метара гаса годишње.

 

– То је изузетно важно за читав регион, јер омогућава дивесификацију снабдевања гасом. Нови извори гаса допринеће да читав наш регион буде енергетски безбеднији и стабилнији. То омогућава такође, да кроз све те гасоводе и LNG терминале региона, а поготово LNG терминал у Александополију омогући додатне изворе снабдевања гасом, изјавио је министар Антић.

 

Он је оценио да то свакако представља добру шансу и за Србију, узимајући у обзир да се у овом тренутку развијају два пројекта која су у врху европских и регионалних приоритета. То је интерконекција Грчка – Бугарска, и интерконекција Бугарска – Србија, односно гасовод Софија – Димитровград – Ниш. Те две интерконекције нас повезују са Јужним гасним коридором и оне омогућавају да Србија, а сутра и БиХ, могу да очекују гас из овог правца снабдевања.

 

– Ми ћемо те две интерконекције завршити до 2022.године, тако да већ негде у периоду од 2023 – 2025.године, када се очекује да ће се и повећати производња гаса у Азербејџану, овај гас и тај гасовод може да буде врло конкурентан и на нашем тржишту, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 

Министар је нагласио да би Србија требало да постане значајан партнер у повећању укупне енергетске безбедности читавог региона.

  • Важно нам је што данас представљамо Србију на месту где су се окупили лидери Турске, Азербејџана, Грузије. Енергетска безбедност је стратешко, геополитичко питање сваке државе, и као таква не познаје границе. Србија је јасно дефинисала своје циљеве по питању постизања сигурности снабдевања гасом, развијамо значајне пројекте,  и за то, као Влада, имамо снажну подршку председника Александра Вучића, нагласио је министар.

Делегација Републике Србије коју су чинили министар рударства и енергетике Александар Антић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, на позив председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана и министра енергетике Фатиха Донмеза, представљала је Републику Србију, на церемонији завршетка радова на гасном пројекту ТАНАП у Ипсали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>