АНТИЋ НА МИНИСТАРСКОМ САСТАНКУ У ТОРОНТУ: СРБИЈА ВОДЕЋА РУДАРСКА ЗЕМЉА У РЕГИОНУ

123

Министар рударства и енергетике Александар Антић учествује на Министарској конференцији у Торонту, која се одржава у оквиру највећег рударског сајма на свету PDAC. У склопу посете Канади, на којој учествује више од двадесет ресорних министара, разговарано је првенствено о дугорочно одрживом рударству.

Антић је казао да Србија уз 3 милијарде планираних инвестиција у рударском сектору у наредних неколико година, а то се пре свега односи на модернизацију рудника у Бору, отварање рудника „Чукару Пеки“, и рудника „Јадар“, има значајну улогу и представља лидера у региону по висини инвестиција у том сектору, што је дефинитивно препознато на светском нивоу.

  • Кључне теме у рударству су стварање услова за одрживи развој, а главно питање односи се на дефицитарне, односно „критичне“ минерале као што је литијум, којима Србија располаже, што је велика компаративна предност наше државе, како у региону, тако и у свету, истакао је министар Антић.

Министар је навео да је имао прилику да се састане са са колегама из целог света, посебно истичући састанак са министром рударства Чилеа, Балдом Прокурисом (Балдо Прокурица).  Имајући у виду да се та држава у рударском сектору најбрже и најинтензивније развија, са чилеанским колегом разменио је искуства и последња сазнања о савременим рударским технологијама.

Антић је истакао да се састао и са представницима Светске банке, менаџером глобалне праксе Кристофером Шелдоном и глобалним директором за енергетику Ричардом Пулитијем.

  • Представници Светске банке изразили су интересовање да Србији помогну у програмима који ће додатно унапредити пре свега наше политике и стратегије када се ради о рударству. Посебан утисак оставила је чињеница да су поред САД, Канаде, афричких земаља, овом састанку из Европе присуствовале Финска и Ирска, као и Србија – једина земља из региона, која је препозната као држава која располаже озбиљним ресурсима и развија модерно рударство, закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

На Министарској конференцији учествовали су министри Авганистана, Буркине Фасо, Канаде, Чилеа, Обале Слоноваче, Египта, Финске ,Гане, Ирске, Мексика, Марока, Намибије, Нигерије, Перуа, Сијера Леонеа, Јужноафричке Републике, Шведске, Замбије.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>