АЛЕКСАНДАР АНТИЋ: ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРИОРИТЕТНО ПИТАЊЕ

777444

За енергетски сектор заштита животне средине је питање од највећег приоритета, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и додао да су у току пројекти вредни 485 милиона евра који имају за циљ да допринесу смањењу негативног утицаја на животну средину.

Министар је додао да се приликом снабдевања енергентима настоји да се то чини на одржив начин, уз поштовање свих важних стандарда заштите животне средине.

„За енергетски сектор заштита животне средине није 13. рупа на свирали, већ питање од највећег приоритета“, рекао је Антић на Јавном слушању о квалитету ваздуха у Србији које се одржава у Скупштини Србије .

Истакао је да је енергетски сектор, нарочито ЕПС највише пажње и инвестиција усмерио на заштиту животне средине.

Kако каже, ЕПС је у претходном периоду уложио 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, превасходно замене филтера у термоелектранама како би се смањиле емисије загађујућих честица.

Такође, доста се ради и на на одсумпоравању димних гасова, додао је Антић.

Он је навео пример да је у Обреновцу после замене електрофилтера регистровано осам пута мање емисије прашкастих материја него раније.

Такође ПМ честица је 2018. године било два и по пута мање него 2011.

Антић је казао и да су емисије азотног оксида 2018. године биле испод дозвољеног нивоа.

Истакао је да је емисија сумпордиоксида проблем који се решава и додао да је план да се тај проблем реши до 2023.године.

Антић је казао такође да су топлане урадиле доста да смање негативан утицај на заштиту животне средине и да је повећан удео коришћење гаса, односно мазута у односу на ранији период.

Навео је да су пројекти који се раде у циљу смањења негативног утицаја на животну средини вредни 485 милиона евра.

„Радимо озбиљно на гасификацији чиме ће се додатно смањити утицај на загађење, а настављамо са мерама енергетске ефикасности. Нажалост имали смо периоде када је квалитет ваздуха био лошији него сада и када се није чинило довољно да се стање унапреди“, рекао је Антић.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>