БРАНКО РУЖИЋ: ОДГОВОРНЕ ВЛАДЕ БОЉЕ ОДГОВОРИЛЕ НА КРИЗУ

1

„Одговорне и добре одлуке влада у региону, донете пре пандемије, биле су кључне да се минимализују последице ове кризе“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, на  министарској конференцији Западног Балкана, у организацији Регионалне школе за јавну управу РЕСПА.

Када је у питању Србија, министар је истакао да су реформа јавне управе, а посебно дигитализација, високо позиционирани у приоритетима рада Владе Републике Србије.

„Колико је важна дигитализација и модернизација управе најбоље смо разумели у времену кризе када смо већину послова обављали онлајн“, рекао је Ружић.

Он је навео да је у Србији уведен еПотпис, еПечат, еУслуга, као и да су успостављени различити електронски регистри која су основна база да се даље развија еУправа и ствара још више услуга које грађани могу да обаве од куће.

„Да нисмо остварили овакве резултате у реформи јавне управе, посебно на пољу дигитализације, развоја еУправе, отворених података, не би било могуће да одговоримо тако брзо и адекватно на кризу која нас је све затекла“, закључио је министар.

Србија ће од следеће године преузети председавање РЕСПА и управо ће дигитализација, заједно са унапређењем квалитета услуга и бољим одговором управе на кризу, бити приоритет у наредном периоду за развој регионалне сарадње.

Извор и фото: МДУЛС

ВАЊА ВУКИЋ: СПОРАЗУМ ПОТПИСАН У ВАШИНГТОНУ ИДЕ У ПРИЛОГ РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

NUZP_12

Вања Вукић, шеф Кабинета првог потпредседника Владе Републике Србије Ивице Дачића и члан Председништва Социјалистичке партије Србије, гостовао је у емисији Србија онлајн, на ТВ Коперникус и говорио о актуелним дешавањима у Србији и свету.
“Споразум који је потписан у Вашингтону иде у прилог Републици Србији и побољшању економских односа и положаја Срба на Косову и Метохији”, истакао је Вања Вукић.
О односима Србије и Црне Горе навео је да се у Црној Гори, према последњем попису, око 30 одсто становништва изјаснило да су Срби и да обе земље треба да подржавају једна другу.
“Социјалистичка партија Србије ће направити коалицију са Српском напредном странком у 17 општина у Београду”, рекао је Вања Вукић.
Уколико буде део владе, Социјалистичка партија Србије ће се и даље борити за бољу Србију
Извор и фото: ТВ Коперникус

ИНТЕРВЈУ ДИЈАНЕ РАДОВИЋ ЗА КАРАКТЕР: СOЦИЈАЛИСТИ СУ СПРЕМНИ ДА И ДАЉЕ УЧЕСТВУЈУ У НАПРЕТКУ СРБИЈЕ

Screenshot_20200909_132819-1

Дијана Радовић, потпредседница социјалистичке омладине Србије и посланица у парламенту , која је први пут у скупштинским клупама, истиче да има и оних који нису учествовали на изборима, а сада желе да споља руше и дискредитују глас народа. Демократија, како сам ја учила на факултету, јесте управо воља народа, дакле воља већине, а не диктатура мањине

Како бисте окарактерисали парламент, од увођења вишестраначја у Србији до данас?

Увођењем вишестраначја у Србији започео је транзициони период кроз који су прошле све социјалистичке земље. То је увођење парламентарне демократије, односно гласа народа у наш политички систем. Србија и српски парламентаризам су у ових 30 година вишестраначја, пролазили кроз различите фазе, посебно парламент као највиши орган законодавне власти. Имали смо и различите изборне системе. Као политиколог сам о томе и учила, а оно што је за мене као младог човека и социјалисту важно, јесте да парламент ужива углед међу грађанима који су посланицима дали поверење и да доноси законе који су најбољи за наше друштво.

Шта добија парламентарни живот Вашим уласком у Скупштину Србије?

Имала сам част да будем на листи СПС и изабрана за народну посланицу. Председник СПС Ивица Дачић пружа шансу нама младима, верује у нас и наша знања и сматра да треба да учимо од наших старијих колега који имају драгоцено парламентарно искуство. У том смислу се парламент подмлађује. Али није младост сама по себи предност, ако није праћена озбиљним радом и континуираним развојем личности. Трудићу се да одговорим овој часној дужности и даћу све од себе да мој парламентарни рад буде успешан.

Имате ли стратегију како ћете се понашати и деловати у Скупштини?

Члан сам посланичке групе СПС, која је један организован и вредан тим. Спроводимо политику наше партије која брине о социјалној правди и једнаким шансама, која се залаже за бољи живот, за Србију као угледну и снажну државу коју поштује свет. Ми смо државотворна партија и никада нисмо били, нити ћемо бити, деструктивни. Ја лично ћу се трудити да будем креативна и активна.

Можете ли да претпоставите – за коју владу или ког премијера ћете гласати?

О томе каква ће се влада формирати – одлучиваће лидер СНС, као највеће парламентарне странке, али знам да смо ми спремни да и даље учествујемо у напретку Србије, у очувању Косова и Метохије и јачању међународног угледа. Наравно да ћу гласати за ону владу која по мишљењу СПС буде континуитет ових вредности за које се ми као партија залажемо.

За којим политичарем жалите што на протеклим изборима није ушао у Скупштину?

Ни за једним политичарем који није у парламенту не бих имала зашто да жалим. Воља народа је исказана на изборима и у парламент су ушле странке и политичари којима је народ дао поверење. Има и оних који нису учествовали на изборима, а сада желе да споља руше и дискредитују глас народа. Демократија, како сам ја учила на факултету, јесте управо воља народа, дакле воља већине, а не диктатура мањине. На парламентарним изборима, свако је имао своју политичку шансу, а како су је партије и политичари искористили – то је до њих.

Извор и фото : Карактер

ГОСТОВАЊЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА У ЦЕНТРАЛНОМ ДНЕВНИКУ КУРИР ТВ: СПОРАЗУМ ИЗ ВАШИНГТОНА ВЕЛИКИ КОРАК КА СТРАТЕШКОМ ПАРТНЕРСТВУ СА САД

IVICA DACIC

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић гостујући у Централном дневнику Kурир ТВ истакао је да има неколико нивоа на којима треба сагледавати споразум из Вашингтона.

Министар Дачић је, овом приликом рекао, да је први ниво био онај око тачке 10.

“Помињање статуса је избегнуто, и до сада су обично амерички преговарачи прекидали разговоре. Друго, ово је велики корак ка стратешком партнерству са САД, тако да први пут од Вудро Вилсона имамо могућност да са администрацијом САД будемо партнери. Трећи су погодности, попут мини-Шенгена, отварање канцеларије америчког фонда за развој”, рекао је министар и додао да је питање број један, и црвена линија за Србију је питање статуса.

“Најлакше је нешто обећати и потписати ако не морате то да реализујете. До сада је све што је потписано од стране Албанаца, вршена је опструкција. Да ли ће то и сада бити, не зна, не бих помињао Бриселски споразум. Ми њима ништа не верујемо, али верујемо да је администрација САД схватила да се до решења може доћи притиском на страну која избегава обавезе. Тo је и пут до политичког решења”, казао је Дачић.

На питање о разговорима у Бриселу, министар је рекао да смо спремни за конструктивни дијалог, али не и на уцене.

Kоментаришући објаву Захарове на свом Facebook налогу, министар Дачић је рекао да је јутрос позвао руског амбасадора да дође у Министарство спољних послова да објасни објаву Захарове и да га је у међувремено позвао Лавров и рекао да то није став руске администрације и да ће се Захарова извинити.

“Kао што сте видели из онога што је саопштено после разговора Вучића са Лавровом, то неће утицати на наше односе. Али, то је било непромишљено, и увредљиво према Вучићу. Сада је та прича затворена. Не смемо да дозволимо да постоје било какви шумови у нашим односима, нарочито што је Вуичић говорио да имамо стратешко партнерство”, рекао је министар.

Говорећи о демонстрацијама у Црној Гори, министар је рекао: “Из чињеница да Мило организује демонстрације се види да је изгубио и сматра да ће моћи да направи већину. Kао до сада ми се нисмо мешали, него Рама и Харадинај, а њима је било важно само да се Вучић не меша. Ми желимо мир и добре односе са Црнојм Гором. Па нисмо ми признали Боку, него они Kосово”, закључио је министар Дачић.

Извор:МСП, фото: Курир